Preventieve gezondheidszorg
Natuurlijk is het belangrijk om uw konijn te helpen als hij of zij ziek is. Gelukkig kunt u met behulp van preventieve gezondheidszorg uw konijn de beste kans geeft om ernstige ziekte te voorkomen. Denk hierbij aan:
Voeding
Een uitgebalanceerde brok/biks geeft uw konijn alle voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft voor een goede ondersteuning van de gezondheid. Naast de biks is het belangrijk dat uw konijn onbeperkt toegang heeft tot schoon hooi zodat de darmen in beweging blijven, uw konijn de nodige vezels binnen krijgt en de tanden en kiezen op deze manier op een natuurlijke manier geslepen blijven. Af en toe groenvoer is een extra beloning voor uw konijn, maar met biks en hooi als basis is dit meer een verwennerij dan nodig voor de gezondheid. Let erop dat u uw konijn langzaam laat wennen aan groenvoer, anders raken de darmen overstuur. Enkele voorbeelden van groente en fruit dat geschikt is voor uw konijn zijn: witlof, andijvie, appel, broccoli, koolrabi en veldsla. Zorg uiteraard altijd voor voldoende schoon water in een stevige, stenen bak.
Wat u het beste niet kunt geven zijn onder andere mineraablokken of zoutblokken. Grote hoeveelheden zout zijn niet alleen giftig, ze kunnen ook blaasstenen veroorzaken. Verder is het geven van prei, ui, bieslook. Bonen, erwten, maïs, spuitjes en vaste kool ook af te raden.
Gezondheidscontroles
Net als bij een hond en kat is het verstandig om uw konijn minstens één keer per jaar volledig te laten nakijken door de dierenarts. De dierenarts controleert de algehele conditie van uw konijn, luistert naar de longen, darmen en controleert het gebit, de pols, gewichtstoestand et cetera. Door samen met u de gezondheid van uw konijn te bespreken kunnen we samen tijdige signalen van eventuele afwijkingen in de gezondheid oppikken.
Vaccinaties
In Nederland komen een aantal zeer besmettelijke ziekten voor die levensbedreigend zijn voor konijnen. Dit gaat om Myxomatose, RHD/VHS type 1 en 2.
Myxomatose
Dit is een zeer besmettelijke ziekte die behoort tot het pokkenvirus. Het verspreidt zich door direct contact of door stekende insecten zoals muggen en vlooien. Symptomen van myxomatose zijn onder andere:
- Zwellingen en rode omranding bij de ogen en mond
- Niezen en snot
- Infectie rond de neus
- Tumorgroei
- Mogelijk koorts
- Verminderde eetlust
- Algehele malaise
- Blindheid
- Longontsteking
RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) of VHD (Viral Haemorrhagic Disease)
Ook dit is een zeer besmettelijke ziekte die zich snel verspreid door direct contract, contact met besmet materiaal zoals bodembedekking, maar ook kleding en schoenzolen en door stekende insecten. Het virus kan lang overleven op bijvoorbeeld kleding of schoenen en is bestand tegen vorst. Daarom komt ook deze ziekte niet alleen bij wilde konijnen voor, maar ook bij de konijnen die in of om het huis leven.
RHD/VHD is een ziekte die zich snel vordert. Het veroorzaakt een leverinfectie welke bloedingen van verschillende organen als gevolg heeft. Het konijn bloedt dus in principe inwendig dood.
Afhankelijk van het verloop van de ziekte lijkt het konijn vaak prima in orde tot het plotseling komt te overlijden. Enige symptomen die een konijn kan vertonen zijn:
- Verminderde activiteit
- Verminderde eetlust
- Slechte coördinatie/dronkemansgang
- Benauwdheid
- Diarree of verstopping
- Epilepsie
- Bloedneus
- Schreeuwen
Voor zowel myxomatose als RHD type 1 en 2 is geen behandeling mogelijk. De ziektes vorderen snel en zijn vrijwel altijd dodelijk. Daarom is het van groot belang om uw konijn één keer per jaar preventief te laten vaccineren.
Bescherming tegen parasieten
Helaas zijn ook konijnen bevattelijk voor een vlooieninfectie en kunnen ze gebeten worden door teken. U kunt uw konijn met behulp van druppels preventief beschermen.
Konijnen zijn, vooral in het voorjaar en in de zomer, erg bevattelijk voor een madenziekte, oftewel Myiasis. Dit ontstaat wanneer vliegen hun eitjes leggen op wondjes maar ook kop ontstoken, geïrriteerde of natte huid wat vaak voorkomt wanneer een konijn last heeft van ‘plakpoep’; aangekoekte ontlasting. Dit is de perfecte broedplaats voor de eitjes. De eitjes komen uit en de larven kruipen naar het onderliggende weefsel om zich verder te ontwikkelen. Dit is ontzettend pijnlijk voor het konijn en verloopt vaak snel. Helaas is het niet ongewoon dat de wond in korte tijd (tijd van enkele dagen) al dusdanig vergevorderd is dat het konijn uit zijn of haar lijden verlost moet worden.
Symptomen van myiasis zijn:
- Vieze achterhand
- Verminderde eetlust door pijn
- Sloomheid
- Vermagering
- Wonden
- Aanwezigheid van maden
Mocht u één van de verschijnselen opmerken of twijfelen, neem altijd contact op met de kliniek zodat we u kunnen adviseren.
Gebit
In het gebit van een konijn staan de tanden en kiezen perfect op elkaar. Indien de stand van het gebit afwijkend is zal dit problemen gaan veroorzaken. De tanden worden bij een verkeerde stand van het gebit niet geslepen waardoor ze blijven groeien. Dit heet ‘olifantstanden’ en zit een konijn ontzettend in de weg bij het eten. Het is mogelijk om de tanden te slijpen, maar dit zal dan regelmatig moeten gebeuren. Een andere optie is om ze te verwijderen.
Bij een incorrecte stand van het gebit is de kans ook groot dat de kiezen verkeerd zullen slijpen. Dit resulteert vaak in het ontstaan van haken op de kiezen welke vervolgens in de wang of tong prikken. Dit is erg pijnlijk en hierdoor gaat het konijn minder eten. Omdat de darmen van een konijn ontzettend gevoelig zijn is het van belang dat ze geen dag zonder eten gaan. Neem daarom, ook bij twijfel, altijd contact op met de dierenarts.
Het aanbieden van een onbeperkte hoeveelheid hooi stimuleert knagen wat het correct slijpen van de gebitselementen bevorderd. Ook zou u een wilgentak kunnen aanbieden, die stimuleert het knagen en is rijk aan vezels.
Voortplanting
Het is verstandig om u goed te laten informeren over sterilisatie of castratie van uw konijn. Zowel bij een rammelaar als bij een voedster spreek je in feite over een ‘castratie’; namelijk het volledig verwijderen van de voortplantingsorganen zoals de baarmoeder en eierstokken of de teelballen.
Enkele te overwegen punten;
- Vruchtbaarheid. Konijnen kunnen al vanaf een leeftijd van 3-5 maanden vruchtbaar zijn. Wanneer een voedster en een ram bij elkaar zitten, dan kan castratie een ongewenste dracht helpen voorkomen.
- Gezondheid. Vooral bij voedsters kan een castratie baarmoederproblemen zoals tumorgroei en ontstekingen helpen voorkomen. Vanaf 4 jaar ontwikkelt 50-80% van de ongecastreerde voedsters een vorm van baarmoederkanker.
- Gedrag. Zowel voedsters als rammelaars kunnen (seksueel) dominant of agressief gedrag vertonen welke minder kan worden na een castratie.
Afhankelijk van het ras kan een konijn vanaf een leeftijd van 5/6 maanden gecastreerd worden.