Fijne feestdagen!

Namens ons hele team wensen we u hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar toe!

Tijdens de feestdagen maken we het graag extra gezellig in huis met behulp van versieringen en allerlei lekkers. Een ongeluk zit echter echt in een klein hoekje. Om ongelukken te voorkomen nemen we de meest voorkomende ongelukjes graag even met u door:

Kerstboom

De naalden kunnen de poten van uw dier beschadigen. Het knagen aan of opeten van de naalden is giftig en kunnen inwendige schade veroorzaken. Wanneer uw boom in water staat kunt u voorkomen dat er veel naalden uit zullen vallen. Let wel op dat u die waterbak afdekt, want het drinken van het water is giftig voor uw huisdier.

Decoraties

  • Glazen kerstballen kunnen stukvallen en de scherven zijn uiteraard gevaarlijk voor uw huisdier.
  • Een hond of kat speelt nog wel eens met engelenhaar. Dit kan om de poot/bek/tong wikkelen en het lichaamsdeel afknellen. Ook kan een dier het opeten wat voor darmverstoppingen kan zorgen.
  • Hang geen eetbare versiering in de boom. Chocolade is giftig en zuurstokken kunnen scherp afbreken bij het opeten welke voor perforatie van de slokdarm, maag of darmen kan zorgen.
  • Vogels: Let op dat vogels niet knagen aan versieringen. In deze materialen of de verf kunnen zware metalen zoals lood verwerkt zijn welke giftig zijn. Daarnaast is de lucht van geurkaarsen en potpourri schadelijk voor vogels.

Planten

Verschillende planten die we tijdens de feestmaand vaak in huis halen zijn giftig voor onze huisdieren. Haal deze bij voorkeur dus niet in huis. Denk hierbij aan hulst, klimop, kerstster, lelies en maretak. Van verschillende planten zijn ook de bollen enorm giftig voor uw huisdier, bijvoorbeeld: narcis, krokus, tulp en amaryllis. Uiteraard zijn nog veel meer (kamer)planten bij inname giftig voor uw huisdier. Let hier altijd op wanneer u een nieuwe plant in huis neemt.

Etenswaren

We staan er niet altijd bij stil, maar veel van onze etenswaren zijn gevaarlijk of giftig voor uw huisdier. Zorg ervoor dat uw dier geen toegang heeft tot etenswaren en let vooral op met: alcohol, allium soorten (knoflook, ui, prei etc.), avocado, (gekookte) botten, chocolade, druiven, koffie, maïskolven, mosterd, noten, rozijnen, vet, zoetstof (xylitol) en zout.

Gaat u gezellig gourmetten of steengrillen? Zorg er dan voor dat uw vogel(s) in een andere ruimte verblijven. De teflondampen die vrijkomen zijn dodelijk voor hen.

VUURWERK

De oorzaak van ‘vuurwerkangst’ kan per dier verschillen. Sommige dieren zijn alleen bang voor de harde knallen terwijl bij andere dieren de angst al is geëscaleerd en ze al stress ervaren zodra de kerstboom in huis komt. Weer andere dieren blijken het hele jaar door last van geluidsangst te hebben, bijvoorbeeld ook bij een dichtslaande deur. Het is daarom verstandig om te achterhalen wanneer het dier precies stress ervaart en waar dat vandaan komt. 

Uiteraard is voorkomen ook hier beter dan genezen. Heeft u een jong dier (jonger dan 2 jaar oud) dan is uw omgang met alle veranderingen van de feestmaand essentieel voor hoe dit invloed heeft op uw dier.

Let op: is dit het tweede feestseizoen van uw dier? Dan kan hij/zij anders reageren dan het jaar ervoor. Denk niet: “Oh maar vorig jaar was er niks aan de hand, dus het zal dit jaar ook wel meevallen.” Juist nu uw huisdier weet wat er kan komen en de eerste associaties gemaakt zijn, is het belangrijk dat angst zich niet gaat ontwikkelen.

Stress en angst herkennen

U kent uw dier het beste en zal daarom als eerste tekenen van stress of angst kunnen signaleren. Onderstaand zijn signalen die uw hond, kat, konijn of vogel kan geven wanneer hij/zij stress of angst voelt.

Training

De focus van de behandeling tegen vuurwerkangst zou voornamelijk moeten liggen bij (geluids)training. dit kost echter wel veel tijd en moet voorzichtig en stapsgewijs gebeuren. Het doel is om de angst en de aangeleerde associaties om te zetten naar een positieve ervaring. Hier zou zeker 6 weken voor oudjaarsavond mee begonnen moeten worden. Bijvoorbeeld met behulp van filmpjes met geluid. Laat u goed informeren en ga niet te snel. 

Therapie

Mocht u geen tijd meer hebben om dit jaar te starten met geluidstraining, dan zijn er gelukkig nog meer mogelijkheden voor u om uw dier te ondersteunen. Onderstaand staan een aantal van deze opties verder toegelicht:

  • Thundershirt. Dit is een soort rompertje voor dieren die op bepaalde plekken extra duk op het lichaam geven en daardoor een kalmerend effect hebben. Het is te vergelijken met het inbakenen van een baby. Het wennen aan dit shirt moet geleidelijk aan gebeuren. Dit kan enkele dagen duren. Het tempo is afhankelijk van hoe het dier hierop reageert. 
  • Feromonen. Voor honden en katten bestaan er verdampers, halsbanden, sprays en tabletten die een synthetische vorm van (moeder)feromonen verspreiden. Die feromonen hebben een kalmerend effect. Voor katten is het te vergelijken met de feromonen die vrijkomen wanneer een kat een kopje geeft. Voor honden is het te vergelijken met het feromoon dat vrijkomt bij de moederteef wanneer zij melk geeft. Het ene dier zal hier sterker op reageren dan een ander. Voor optimaal gebruik zouden de feromonen zeker een week van tevoren ingezet moeten worden. De tabletvorm heeft wel direct effect, maar is alleen voor honden beschikbaar. 
  • Voedingssupplementen. Er bestaan verschillende voedingssupplementen die een kalmerend effect hebben en slechts een paar dagen voor oudjaarsavond ingezet hoeven worden. 
  • Medicatie. Er is geregistreerde medicatie beschikbaar die direct effect hebben. Deze medicijnen mogen echter niet bij alle dieren ingezet worden en kunnen bijwerkingen hebben. Voor de veiligheid en gezondheid van het dier is het daarom van belang dat uw dier recent (maximaal 3 maanden voor de gift) nog nagekeken is door de dierenarts. 

TIPS VOOR OUDJAARSAVOND

Huis

  • Doe de ramen, deuren, het kattenluikje en de gordijnen dicht.
  • Plaats een deken over een eventueel binnen verblijf van uw konijn, knager of vogel. 
  • Zet muziek aan. Er zijn kalmerende afspeellijsten te vinden op YouTube.
  • Zorg dat er een bekend en rustig plekje beschikbaar is waar uw dier zich kan terugtrekken. Zorg dat dit plekje een aantal dagen voor en na de jaarwisseling beschikbaar is. Dit voorkomt dat het plekje zelf geassocieerd gaat worden met de jaarwisseling. 

Gedrag

  • Blijf zelf kalm.
  • Zorg dat het dier niet alleen is. 
  • Geef het dier afleiding in de vorm van een speeltje of wat lekkers. 
  • Zorg dat u de veilige haven bent: vertoont de hond tekenen van angst en gaat hij/zij bijvoorbeeld blaffen, roep de hand dan bij u en blijf kalm. Stel het dier even gerust en ga weer verder waar u mee bezig was. 

Buiten

  • Laat uw hond op tijd uit en alleen aan de riem! Honden willen weggegooide rotjes nog wel eens apporteren, met alle gevolgen van dien. 
  • Plaats een dikke deken over het buitenverblijf. 
  • Verplaats het buitenverblijf eventueel naar de schuur. 
  • Zorg dat er een dikke laag bodembedekking in het buitenverblijf is zodat hij/zij kan wegkruipen. 
  • Verzorg extra lekkers en/of speeltjes ter afleiding. 
  • Let op: de volgende dag kan er veel rotzooi op straat liggen. Houdt de dieren nog 2 dagen binnen en laat de honden alleen aan de riem uit. 

Hopelijk hebben we u met deze informatiebrief van enkele tips kunnen voorzien. Mocht u naar aanleiding van de brief nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee over wat het beste is voor uw dier om een zo aangenaam mogelijk feestseizoen te hebben waar u beide van kunt genieten. 

 

Namens ons hele team wensen we u hele fijne feestdagen
en een gezond en gelukkig nieuwjaar toe!