Een kijkje in de keuken
De kliniek beschikt over digitale röntgen. Het grote voordeel hiervan is dat de foto’s meteen klaar zijn en dat ze eventueel via de mail voor overleg naar een specialist (radioloog/orthopeed) kunnen worden doorgestuurd. Zo hebben we dus veel sneller een diagnose!
Voor de tandheelkunde beschikken we eveneens over digitale röntgen. Hiermee kom je soms onverwachte zaken. Kiezen die goed lijken kunnen onder het tandvlees erg slecht zijn.
Onze kliniek beschikt over uitgebreide bloedanalyse apparatuur. Zo kunnen we binnen tien minuten de belangrijkste bloedwaarden bepalen. Dit is van belang bij o.a. nier- en leverafwijkingen en bijvoorbeeld suikerziekte.
Tevens hebben we apparatuur om bloedcelmetingen te doen: hiermee kunnen bijvoorbeeld ontstekingen of bloedarmoede vastgesteld worden. Voor katten hebben we de gelegenheid om het kattenleucose en -aids vast te stellen. Dit is o.a. voor fokkers van belang.
Voor bloedonderzoek dat minder haast heeft of waar specialistische apparatuur voor nodig is, werken we o.a. samen met het laboratorium van de Universiteit Utrecht.
Oogafwijkingen bij hond of kat zijn vaak spoedgevallen. Wacht niet te lang met het maken van een controle afspraak.
Glaucoom kan bij uw hond of kat binnen één dag ernstig verslechteren en bij te late behandeling voor blindheid zorgen. Tijdige erkenning van het probleem en het inschakelen van hulp (in dit geval een oogboldruk meting die wij kunnen uitvoeren) is van groot belang voor behoudt of herstel van de oogfunctie.
Wij krijgen regelmatig het verzoek aan de balie “even” een oogzalfje mee te geven. Dit doen wij nooit. Een oog kan natuurlijk een paar dagen een beetje tranen, maar als uw huisdier met het oog knijpt of als het oogwit vurig is kan er meer aan de hand zijn dan een onschuldige ontsteking. Enkele voorbeelden zijn:
Een juiste diagnose is dus van groot belang voordat eventuele therapie ingezet kan worden. Om die reden geven we nooit zomaar ‘even een zalfje’ mee.
Uw eigen dierenarts kan u ook naar ons doorsturen. Het is dan handig om de voorafgaande behandelingen aan ons door te geven. Na afloop van de behandeling geven we onze bevindingen weer door aan uw eigen dierenarts.
Voor oogonderzoek en behandelingen zijn vaak specialistische diagnostische hulpmiddelen vereist. Dit instrumentarium is vergelijkbaar met het instrumentarium wat een oogarts voor mensen gebruikt, maar dan nu voor hond, kat of konijn. Deze zijn dan ook aanwezig op de kliniek.
Van links naar rechts een ophtalmoscoop (voor eerstelijns oogonderzoek), een panoptic (voor het bekijken van het netvlies), een tonopen (voor het meten van de oogdruk bij glaucoom bij hond, kat of konijn) en een operatie loupe voor o.a. hoornvlies operaties (bijvoorbeeld bij een cornea sequester, indolent ulcus of cornea dermoid). Laatste foto een cornea dermoid: een stukje huid vergroeid met het hoornvlies.
En om de brilsterkte van uw hond of kat te bepalen hebben we een retinoscope in combinatie met een skiascopie lenzensysteem. Nou kun je je natuurlijk afvragen wat het praktisch nut daarvan is, maar bij jacht- en sporthonden die niet goed functioneren is het belangrijk dat er een medische oorzaak aan te wijzen is (en dus geen luiheid of slordigheid).
Heeft u vragen over de ogen van uw huisdier? Neem dan gerust contact met ons op.
Met behulp van een echoapparaat kunnen onze dierenartsen op een minimaal invasieve manier een beeld krijgen van verschillende organen van uw dier. Dit helpt ons bij het stellen van een juiste diagnose.
Het interpreteren van de echobeelden vereist veel training en ervaring. De basisecho’s zoals bij een dracht een echo van de blaas worden door onze eigen dierenartsen gemaakt. Een hart- of longecho is echter het werk van specialisten. Wij hebben daarom een hele prettige samenwerking met verschillende echograven die in onze klinieken op vaste momenten in de week echo’s komen uitvoeren. Dit betreft voornamelijk hart- en longecho’s.
Omdat deze service niet overal aangeboden kan worden maken wij daarom ook ruimte in onze agenda’s voor patiënten van andere klinieken in Almere. Uw dierenarts kan telefonisch contact met ons opnemen zodat we samen met u een afspraak kunnen inplannen. Wij hebben de patiëntenkaart van uw dier nodig zodat we op de hoogte zijn van de medische geschiedenis en reden van de echo. De uitslag van de echo zal na afloop met uw dierenarts gedeeld worden zodat u samen een behandelplan kan opstellen.
Bij het maken van een echo is er direct contact tussen de sonde en de ongeschoren huid van uw dier nodig. Daarom zullen wij altijd een stukje vacht weg moeten scheren zodat het echobeeld niet vervuild is door lucht.
Uw dier zal rustig plaatsnemen op een comfortabel kussen waar hij of zij vaak op de rug op moet ligt. Omdat dit voor de dieren vaak een ongewone positie en gebeurtenis is, geven ze zich vaak al snel over aan de situatie waardoor ze rustig op het kussen blijven liggen. Natuurlijk is er ook altijd een paraveterinair aanwezig om het dier vast te houden en rustgevend te kunnen aaien en geruststellen. De kamer is vaak donker zodat het echobeeld duidelijk zichtbaar is voor de dierenarts en dit creëert direct een kalme omgeving voor uw dier.
Afhankelijk van de medische geschiedenis en de reden van de echo kan de duur van de afspraak variëren tussen vaak 10 tot 30 minuten.
Mocht u meer willen weten over de mogelijkheden van echografie in onze klinieken, neem dan gerust contact met ons op.
Onze klinieken zijn allemaal voorzien van een eigen laboratorium. De moderne apparatuur helpt ons om een (duidelijker) beeld te krijgen van verschillende lichaamsfuncties van uw dier. Dit kan nodig zijn om bijvoorbeeld een diagnose te kunnen stellen wanneer uw dier ziek is, maar kan ons ook preventief inzicht geven in de werking van bijvoorbeeld verschillende organen. Dit preventieve onderzoek is bijvoorbeeld wenselijk wanneer uw dier senioren leeftijd bereikt en we graag willen weten hoe het met hem/haar gaat voordat hij/zij (erge) klachten ontwikkeld.
Het grootste voordeel van een eigen laboratorium is dat we ter plekke de onderzoeken kunnen uitvoeren en we dezelfde dag de uitslag al hebben. Voor sommige specifieke onderzoeken is het echter nodig om het bij een extern laboratorium te laten uitvoeren. Hiervoor werken wij bijvoorbeeld onder andere samen met de Universiteit in Utrecht.
De kwaliteit van onze apparatuur wordt gewaarborgd door periode controles, onderhoud en steekproeven. Hierdoor blijft de werking van de apparaten up-to-date.
De onderzoeken die in onze eigen klinieken kunnen uitvoeren zijn:
In ons eigen laboratorium kunnen we veel verschillende bloedonderzoeken uitvoeren. Lees er hier meer over.
Wanneer een dier last heeft van plasproblemen, bijvoorbeeld vaker kleine plasjes of juist niet meer kunnen plassen, of wanneer een dier afwijkend drinkgedrag laat zien, dan kan nader onderzoek van de urine gewenst zijn. Met behulp van urineonderzoek krijgen we een beter beeld van bijvoorbeeld de werking van de nieren en of er sprake is van blaasontsteking, blaasgruis of kristalvorming.
Mocht urineonderzoek nodig zijn dan kunnen we u vragen om urine van uw dier op te vangen en in een schoon potje of bakje te bewaren. Enkele tips:
Wanneer uw dier last heeft van afwijkende ontlasting dan is het fijn om een ontlastingsonderzoek te kunnen uitvoeren. Met behulp van de microscoop kunnen we de ontlasting controleren op bijvoorbeeld aanwezigheid van darmparasieten of eitjes die met het blote oog niet te zien zijn.
Afwijkende ontlasting is bijvoorbeeld:
Wanneer uw dier last heeft van huidproblemen zoals een schilferige, rode of onrustige huid dan is het mogelijk om een huidafkrabsel te maken en deze onder de microscoop te onderzoeken. Met een huidafkrabsel schapen we pijnloos een toplaagje van de huid zodat we het kunnen controleren op bijvoorbeeld aanwezigheid van parasieten die jeuk of ontstekingen kunnen veroorzaken.
Sinds november 2016 beschikken wij over Laser apparatuur. In Amerika is deze therapie al langer gangbaar en is in bijna elke kliniek te vinden. In Nederland is Lasertherapie nu ook in opkomst. Lasertherapie kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Het is niet pijnlijk en heeft geen nadelige effecten. Laserlicht (High Power Type 4) dringt diep in het weefsel door (tot 7 cm) en zet cellen aan tot herstel.
Laser therapie kan daarom bijvoorbeeld worden ingezet bij:
Tevens kan onze laser ook als chirurgisch mes worden ingezet bij oppervlakkige bultjes en tandvleeswoekeringen (Epuliden bij Boxers). Lasertherapie kan niet voor kanker gebruikt worden. Omdat het schadelijk is voor het netvlies zal iedereen tijdens een behandeling een beschermende bril opkrijgen.
De eerste keer zal de dierenarts samen met u en een assistente uw huisdier behandelen. Vervolgbehandelingen kunnen door een assistente samen met u gedaan worden. Een behandeling duurt gemiddeld tien minuten. Omdat de behandeling niet pijnlijk is zullen de meeste dieren dit absoluut niet onaangenaam vinden. Het aantal behandeling hangt af van de klacht. Soms is een eenmalige behandeling voldoende. Bij chronische klachten kan het noodzakelijk zijn een aantal weken achter elkaar te behandelen.
Meer lezen over lasertherapie? De onderstaande website geeft een mooi overzicht wat er bij mensen mogelijk is. Helaas is er nog geen goede Nederlandstalige diergeneeskundige website. Lasertherapie wanneer te gebruiken - hoe werkt het?
Van “eenvoudige” ingrepen zoals castraties tot en met complexe ingrepen als maagtorsies. Voor kleine dieren (cavia’s) tot groot (Duitse doggen). De praktijk beschikt over een uitstekend ingerichte operatiekamer. Wij gebruiken veilige gasanaesthesie (Isofluraan). Alle dieren worden geïntubeerd (pijpje in luchtweg om door te ademen) en indien nodig beademd. Tijdens operaties worden ademhaling en hartslag door middel van capnometer en ECG in de gaten gehouden.
Bij langdurige ingrepen gaan honden altijd aan het infuus. Op deze manier kan de narcose en pijnbestrijding nog perfekter worden ingesteld. Door middel van de infuuspomp wordt tevens de vochtbalans goed op peil gehouden. Na afloop gaan kleine diertjes lekker de warme couveuze in.
Al onze vestigingen hebben een gescheiden opname voor honden en voor katten/konijnen & knaagdieren. Omdat de opnameverblijven in een aparte ruimte zijn voorkomt dit geluid en geur overlast voor de dieren wat stress helpt te voorkomen.
De opnameverblijven zijn ruim, schoon en het merendeel is op ooghoogte. Veel katten vinden dit fijner en voelen zich in een hoger verblijf veiliger dan in een laag verblijf. Alle opname verblijven zijn voorzien van een verwarmde ondergrond die op het dier af te stemmen is. Verder wordt elk dier voorzien van schone onderleggers, dekens en/of mandjes en kattenbak. Ook zijn sommige verblijven voorzien van een schuilplekje en een verhoging zodat uw dier een plek naar keuze kan nemen om lekker te liggen rusten.
De opnameverblijven van honden zijn voorzien van zowel kleinere ruimtes op ooghoogte als ruime verblijven op grondniveau. De verblijven zijn voorzien van een verwarmde ondergrond die op het dier af te stemmen is én sommige hebben een extra warmtelamp.
Omdat we de patiënten in opname continu monitoren zijn de opnameverblijven voorzien van whiteboard en patiëntenkaarten. Zowel bij dagopname als opname van meerdere dagen houden we hier de status van de opnamedieren bij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur, pols, ademhaling et cetera. Naast deze lichaamsfuncties houden we hier ook de medicijngift, infuusstatus, voedselinname, en de urine/ontlasting en meer. Op deze manier kunnen we als team het welzijn van de patiënten in de opname in de gaten houden en eventuele afwijkingen en bijzonderheden snel detecteren.
Voor intensive-care patiënten hebben we couveuses die voorzien zijn van een warmtebron én extra zuurstoftoevoer. De couveuses zetten we onder andere in:
We doen er alles aan om het verblijf van uw dier in onze opnames zo aangenaam mogelijk te maken. Gelukkig leert ervaring ons dat dieren zich snel op hun gemak voelen en aan de hoeveelheid knuffels en aandacht zal het ze dan ook nooit ontbreken.
Een goed gebit is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. De tandheelkundige behandelingen worden uitgevoerd door onze dierenartsen die zich speciaal toegelegd hebben op dit vakgebied. Door het continue up-to-date blijven van de laatste medische inzichten en technieken kunnen wij het gebit van uw dier behandelen en u ondersteunen om het gebit in goede conditie te houden.
Dit doen we onder andere door gebruik te maken van moderne apparatuur zoals ons dentale röntgenapparaat waarmee we niet alleen naar de staat van de elementen in de bek, maar ook naar de staat van de wortels en het kaakbot kunnen beoordelen. Op die manier kunnen we het hele gebit behandelen en niet alleen de oppervlakte beoordelen, maar letterlijk eventuele problemen bij de wortel aanpakken.
Als u wilt weten of het gebit van uw hond of kat aan een behandeling toe is, dan kunt u met onze paraveterinairen een controle afspraak maken. Bel ons gerust voor vragen of voor een controle-afspraak:
Bel ons
Menu
Cookies helpen ons jou de beste gebruikservaring te bieden. Lees meer.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou van andere gebruikers op de website te onderscheiden. Hiermee kunnen we jou een goede gebruikservaring op de website bieden en deze blijven optimaliseren. Bekijk ons cookiebeleid.
We gebruiken drie verschillende cookietypes op onze website. Je voorkeur kan je hieronder aangeven.
Deze cookies zijn nodig om de website te laten werken. Zij worden altijd geplaatst.